Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔΕΙΕΣ (12): ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Άδεια αιρετών ΟΤΑ

Άρθρο 25
Παρ. 2. Στο άρθρο173 του π.δ. 410/1995 προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:
<<7. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της παρ. 7 του άρθρου 298 του παρόντος υποχρεούνται να επιλέξουν τις αποδοχές της θέσης από την οποία προέρχονται ή τα έξοδα παράστασης της θέσης στην οποία υπηρετούν. Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται για τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων που θα εκλεγούν κατά τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και εφεξής. >>
Παρ. 3. Η παρ. 3 του άρθρου 298 του π.δ. 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
<<3. Η παραπάνω άδεια χορηγείται με πλήρεις αποδοχές και θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική, εργασιακή και ασφαλιστική τους σχέση.>>
Παρ. 4. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 298 του π.δ. 410/1995 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
<<Χορηγείται επίσης επιπλέον άδεια εξήντα (60) ημερών το χρόνο στα μέλη του Διοικητικού ή του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που έχουν την ιδιότητα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.>>
Παρ. 5. Η παρ. 7 του άρθρου 298 του π.δ. 410/1995, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
<<7. Στους δημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους των κοινοτήτων άνω των δυο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, καθώς και στους αντιδημάρχους δήμων άνω των ογδόντα χιλιάδων (80.000) κατοίκων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982, χορηγείται από την υπηρεσία τους η παραπάνω ειδική άδεια του άρθρου αυτού για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους. >>
Ειδική Άδεια Αιρετών Ο.Τ.Α. α` και β` Βαθμού
Σχετ: Το με Α.Π. 109691/Δ2/20-10-2006 έγγραφο σας
Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ειδική Άδεια Αιρετών α` Βαθμού
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 139 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι αιρετοί του α` βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας ή είναι υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων, λαμβάνουν από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης, ειδική άδεια και εφόσον κατέχουν ένα από τα κατωτέρω αξιώματα ως εξής:
Α) Άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντα τους λαμβάνουν:
1)οι δήμαρχοι,
2)οι πρόεδροι κοινοτήτων άνω των 2.000 κατοίκων,
3)οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων δήμων που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων,
4)οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων, και
5)οι πρόεδροι Συνδέσμων Ο.Τ.Α., τα μέλη των οποίων έχουν πληθυσμό συνολικά άνω των 200.000 κατοίκων.
Β) Ειδική άδεια 60 ημερών λαμβάνουν
1)οι πρόεδροι κοινοτήτων κάτω των 2.000 κατοίκων,
2)τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., καθώς κα
3)οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων δήμων που έχουν πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων.
Γ) Ειδική άδεια 30 ημερών λαμβάνουν
οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, εάν δεν είναι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων και  οι πρόεδροι των λοιπών Συνδέσμων Ο.Τ.Α., δηλαδή αυτών, τα μέλη των οποίων είναι συνολικά κάτω των 200.000 κατοίκων, εάν δεν είναι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων.
2. Ειδική άδεια αιρετών με άλλη ιδιότητα
Εκτός τών αιρετών, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, ειδική άδεια λαμβάνουν και οι κατωτέρω ως εξής:
α. Οι αναπληρωτές καθηγητές μόνο εφόσον κατέχουν το αξίωμα του δημάρχου λαμβάνουν άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντα δημάρχου, χωρίς να δικαιούνται άδεια για οποιοδήποτε άλλο αιρετό αξίωμα.
β. Οι αιρετοί που είναι μέλη των Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων και Ε.Π. Τ.Ε.Ι. περιλαμβανομένου και του ειδικού διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, λαμβάνουν αντίστοιχη άδεια όπως ορίζεται ανωτέρω στις περιπτώσεις Α, Β, και Γ.
Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία ανεξάρτητα από το αν υποβάλλει αίτηση ο δικαιούχος ή όχι, με εξαίρεση την κατηγορία των αιρετών της περίπτωσης 2.β, οι οποίοι για να λάβουν την άδεια που δικαιούνται, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) ή τριάντα (30) ημερών, αντιστοίχως, μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες μέρες και ώρες, πράγμα το οποίο πρέπει να δηλώσει ο ίδιος ο δικαιούχος.
Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας που λαμβάνει ο αιρετός, συνιστά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Τέλος, εάν στο πρόσωπο του δικαιούχου της ειδικής άδειας συντρέχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ειδική άδεια παρέχεται κατ` επιλογή του, για ένα μόνο αξίωμα.
Ειδική Άδεια Αιρετών β` Βαθμού
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 4, 5, και 6 του ν. 3274/2004, οι αιρετοί του β` βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί του Ε.Σ.Υ., καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., υπάλληλοι φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 ή εργαζόμενοι και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας που εξήλθαν ή εξέρχονται του δημοσίου τομέα, στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ή στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων χορηγείται από την υπηρεσία τους ειδική άδεια μετ` αποδοχών εφόσον κατέχουν ένα από τα κατωτέρω αξιώματα ως εξής:
Α) Άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντα τους λαμβάνουν
1)οι πρόεδροι των ενιαίων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων
2)οι νομάρχες,
3)οι αντινομάρχες
4)οι έπαρχοι
Β) Ειδική άδεια έως 60 ημέρες λαμβάνουν
1)οι πρόεδροι των νομαρχιακών συμβουλίων και
2)τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών
Γ) Ειδική άδεια έως 30 ημέρες λαμβάνουν
1. τα λοιπά μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου
2. Επιπλέον 60 ημέρες ετησίως χορηγούνται σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα είναι και μέλη του διοικητικού ή εποπτικού συμβουλίου της Ε.Ν.Α.Ε. εφόσον παράλληλα κατέχουν ένα από τα υπό Β ή Γ αιρετά αξιώματα.
Όλες οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία χωρίς να απαιτείται υποβολή αίτησης και το χρονικό διάστημα χρήσης συνιστά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) ή τριάντα (30) ημερών, αντιστοίχως, μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες μέρες και ώρες, όπως προσδιορίζεται σε σχετική αίτηση των δικαιούχων.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΣΗΜ. ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το ανωτέρω έγγραφο διαβιβάστηκε με το 134975/Δ2/14-12-2006 έγγραφο του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Ειδική άδεια για την άσκηση καθηκόντων αιρετών οργάνων των ΟΤΑ
Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας, αναφορικά με τις άδειες αιρετών των ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού, σας γνωρίζουμε ότι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 298 του Π.Δ.410/95 (Δ.Κ.Κ.), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.2539/97, τις όμοιες του άρθρου 9 του Ν.2880/2001, και του άρθρου 25 του Ν.2738/1999, ισχύουν τα ακόλουθα:
Στους αντιδημάρχους χορηγείται άδεια μέχρι τριάντα μέρες κάθε έτος.
Περαιτέρω, στους δημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους των κοινοτήτων άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, καθώς και στους αντιδημάρχους δήμων άνω των ογδόντα χ<“\ιάδων (80.000) κατοίκων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν.1256/1982, χορηγείται από την υπηρεσία τους η παραπάνω ειδική άδεια του άρθρου αυτού για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντα τους.
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τους δημάρχους που είναι μέλη ΔΕΠ, ΑΕΙ και ΕΠ ΤΕΙ, καθώς και αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης του άρθρου 138 του Ν.2725/1999.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του ιδίου άρθρου του Δ.Κ.Κ., όπως ισχύει, στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α` βαθμού που είναι και υπάλληλοι του κράτους, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν.1256/1982 και έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, χορηγείται ειδική άδεια μόνο για ένα αξίωμα. Τα όργανα αυτά επιλέγουν το αξίωμα για το οποίο επιθυμούν να λάβουν την άδεια.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Π.Δ. 30/96 “Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης”, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 15 παρ. 11 του Ν.2503/97, 25 παρ. 8 του Ν.2738/1999 και 9 παρ. 10 του Ν.2623/1998, στον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στο Νομάρχη και στους Προέδρους των Ν.Ε. και στους βοηθούς Νομάρχες που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή ιατροί του`ΕΣΥ ή υπάλληλοι φορέων του Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παράγραφος 6 του Ν.1256/1982 ή των ΤΕΔΚ ή της ΚΕΔΚΕ χορηγείται από την υπηρεσία τους ειδική άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντα τους.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής Τραπεζών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με τις ίδιες ως άνω διατάξεις.
Χορηγείται επίσης άδεια έως εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών το χρόνο αντίστοιχα (α) στον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών και (β) στα λοιπά μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου, που έχουν την ιδιότητα της προηγούμενης παραγράφου. Η άδεια αυτή χορηγείται τμηματικά σε ημέρες και ώρες που προσδιορίζονται με αίτηση των δικαιούχων.
Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα είναι και μέλη του Διοικητικού ή Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ χορηγείται επιπλέον άδεια εξήντα (60) ημερών το χρόνο.
Η παραπάνω άδεια θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική, εργασιακή και ασφαλιστική τους σχέση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από την υπηρεσία του υπαλλήλου υποχρεωτικά και χωρίς σχετική αίτηση αυτού.
Ειδικές άδειες για την άσκηση καθηκόντων αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α και της Ν.Α.
Στη συνέχεια των ανωτέρω εγγράφων μας, σας γνωρίζουμε ότι έχουν συμπληρωθεί οι διατάξεις του Π.Δ 410/1995 με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 2738/99 (ΦΕΚ 180-τΑ ) για τα ακόλουθα θέματα.
1. Δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους κοινοτήτων να επιλέξουν μεταξύ των αποδοχών της θέσης από την οποία προέρχονται ή τα έξοδα παράστασης της θέσης στην οποία υπηρετούν.
2. Ο χρόνος της άδειας που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 298 του Π.Δ 410/95, θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική, εργασιακή και ασφαλιστική τους σχέση Η άδεια χορηγείται με πλήρεις αποδοχές.
3. Στα μέλη του Διοικητικού ή Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ χορηγείται επιπλέον άδεια εξήντα (60) ημερών το χρόνο.
4. Οι δήμαρχοι όλων των δήμων, οι πρόεδροι των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000), καθώς και οι αντιδήμαρχοι δήμων άνω των ογδόντα χιλιάδων 80 000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, χορηγείται ειδική άδεια για όλο το χρονικό διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους (άρθρο 28 του Ν. 2539/97 ΦΕΚ 244- άρθρο 298 παρ. 7 του Π.Δ. 410/95 (ΦΕΚ 231- Α΄).
Χορήγηση ειδικής άδειας σε αιρετά μέλη Ο.Τ.Α.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας αναφορικά με την ειδική άδεια για την άσκηση καθηκόντων αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. Οι αντιδήμαρχοι δικαιούνται ειδική άδεια τριάντα (30) ημερών για την άσκηση των καθηκόντων τους, εφόσον ο δήμος στον οποίο έχουν εκλεγεί έχει άνω των ογδόντα χιλιάδων (80.000) κατοίκων, (άρθρο 298 του Π.Δ. 410/95 ΦΕΚ 231 Α).
Η παραπάνω άδεια χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά σε εργάσιμες μέρες ή με μείωση ωραρίου. Ο τρόπος χορήγησης της ειδικής άδειας προσδιορίζεται με αίτηση του δικαιούχου και εναπόκειται στην κρίση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δ.Ε.
Β. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός-μέλος Ο.Τ.Α. επιθυμεί τη χορήγηση της ειδικής άδειας, πρέπει να έλθει από πριν σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δ.Ε. για τον τρόπο χορήγησης της άδειας, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Γ. Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός επιλέξει μείωση του ωραρίου του, ο καθορισμός της αντιστοιχίας των τριάντα (30) ημερών ειδικής άδειας που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί-μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη χρονική μείωση του ωραρίου τους σε εβδομαδιαία βάση, σας γνωρίζουμε ότι αρχικά υπολογίζονται οι ώρες διδασκαλίας που αντιστοιχούν στις τριάντα (30) ημέρες άδειας διαιρώντας το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας ανά εβδομάδα με τον αριθμό των πέντε (5) εργάσιμων ημερών της εβδομάδας και πολλαπλασιάζοντας το πηλίκο αυτό με τον αριθμό των τριάντα (30) ημερών άδειας. Για να υπολογισθεί η μείωση ανά εβδομάδα διδακτικού έτους, το προηγούμενο αριθμητικό αποτέλεσμα (ώρες άδειας ανά έτος) διαιρείται με τον αριθμό των εβδομάδων διδασκαλίας. Η αντιστοιχία της χρονικής μείωσης δίδεται από τον Τύπο Μ=(Ε/5Χ30):Α όπου: Μ η εβδομαδιαία μείωση των ωρών που δικαιούται ο εκπ/κός, Ε το εβδομαδιαίο ωράριο του εκπ/κού όπως αυτό προσδιορίζεται από την παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/Α/85) και την παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 2413/96 (ΦΕΚ 124/Α/96) και Α ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας του διδακτικού έτους.
Άδειες Ειδικές σε αιρετούς εκπροσώπους Ο.Τ.Α.
Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας σας θέτουμε υπόψη ότι τα στελέχη Διοίκησης της Εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν εκλεγεί και ασκούν καθήκοντα αιρετών εκπροσώπων Ο.Τ.Α. α΄ και β` βαθμού απαλλάσσονται των καθηκόντων τους ή δικαιούνται ειδικής άδειας κατά περίπτωση, ως ακολούθως :
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρ. 2 παρ 14 του Ν. 2621/98 (ΦΕΚ 136 - Α`) όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του Άρ. 23 παρ. 2 του Ν. 2641/98 (ΦΕΚ 211 - Α`) τα στελέχη Διοίκησης της εκπαίδευσης (Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές Σχολικών μονάδων) εφόσον έχουν εκλεγεί σε θέση Νομάρχη, βοηθού Νομάρχη, Έπαρχου, Προέδρου νομαρχιακής επιτροπής, δημάρχου, αντιδημάρχου ή προέδρου κοινότητας υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους στους Ο.Τ.Α. να καταθέσουν δήλωση για προσωρινή απαλλαγή από τα διοικητικά τους καθήκοντα στην εκπαίδευση.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 298 παρ. 7 του Π.Δ. 410/95 (ΦΕΚ 231 - Α`) όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 1539/97 (ΦΕΚ 244 - Α`). από 1-1-99 στους εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί : α) δήμαρχοι Δήμων με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων και β) αντιδήμαρχοι Δήμων άνω των ογδόντα χιλιάδων (80.000) κατοίκων χορηγείται ειδική άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρ. 298 παρ. 1 έως 6 του Π.Δ. 410/95:
α) Στους εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί δήμαρχοι πόλεων πληθυσμού μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων και πρόεδροι κοινοτήτων χορηγείται ειδική άδεια μέχρι εξήντα (60) ημερών κάθε έτος για να διευκολυνθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
β) Στους εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί αντιδήμαρχοι, στους προέδρους διοικουσών επιτροπών των τοπικών ενώσεων, δήμων και κοινοτήτων καθώς και στους προέδρους των αναπτυξιακών και λοιπών συνδέσμων δήμων και κοινοτήτων εφόσον δεν είναι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων χορηγείται άδεια τριάντα (30) ημερών κάθε έτος επιπλέον της ετήσιας κανονικής τους άδειας.
Η άδεια αυτή χορηγείται και τμηματικά ύστερα από αίτηση των δικαιούχων σε εργάσιμες ημέρες και ώρες και θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική, εργασιακή και ασφαλιστική τους σχέση.
Ειδικές άδειες αιρετών εκπροσώπων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, σας θέτουμε υπόψη ότι στους εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί και ασκούν καθήκοντα αιρετών εκπροσώπων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης χορηγείται ειδική άδεια, κατά περίπτωση, ως ακολούθως:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ. 1 του Π.Δ. 30/96 (ΦΕΚ 21-τΑ΄), στον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στο Νομάρχη και στους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών χορηγείται ειδική άδεια για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ. 2 του Π.Δ. 30/96 (ΦΕΚ 21τΑ΄), στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών χορηγείται άδεια έως εξήντα (60) ημερών το χρόνο. Η άδεια αυτή χορηγείται από την υπηρεσία τους εφάπαξ ή τμηματικά ύστερα από αίτηση των δικαιούχων σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η χορηγούμενη κατά τα ανωτέρω άδεια θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ασφαλιστική και υπαλληλική τους σχέση.
Δίνονται πληροφορίες
Σε απάντηση του αριθμ. Φ.2.1/385/29-1-07 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα εξής :
Σε Διευθυντή Σχολικής Μονάδας, που χορηγήθηκε ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας του, σύμφωνα με το αριθμ.Φ.2.1/385/29-1-2007 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.ΔΔΑ, λόγω της εκλογής του ως Δήμαρχου ή Αντιδημάρχου, θα πρέπει να γίνει και απαλλαγή από τα Διευθυντικά του καθήκοντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6,του Ν.3467/2006 και ύστερα να κινηθεί η διαδικασία της αναπλήρωσης.
Σε Διευθυντή Σχολικής Μονάδας, που χορηγήθηκε ειδική άδεια των εξήντα (60) ημερών τμηματικά, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α λόγω της εκλογής του ως Αντιδημάρχου, σε Δήμο κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων, μπορεί ταυτόχρονα να ασκεί και τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας, σύμφωνα με την αριθμ.588/2006 Γνωμοδότηση του Ε` Τμήματος.
Ασυμβίβαστο καθηκόντων
Σας υπενθυμίζουμε ότι στην απαγόρευση των διατάξεων του άρθρου 29 του Ν. 3463/2006 και της αριθμ. 588/2006 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ . εμπίπτουν οι Περιφερειακοί Δ/ντες Εκπ/σης και οι Δ/ντες των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να ζητήσουν την απαλλαγή από τα ανωτέρω καθήκοντα τους, εφόσον έχουν αναλάβει καθήκοντα ή επιλέγουν την άσκηση καθηκόντων δημάρχου, προέδρου κοινότητας, δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου και η υπηρεσία τους εδρεύει στο Δήμο ή την κοινότητα, στην οποία εξελέγησαν.
Διευθυντές Σχολείων - αιρετοί εκπρόσωποι Ο.Τ.Α.
Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 2 του ν.4-641/98, οι εκπ/κοί Διευθυντές σχολείων που κατέχουν θέσεις αιρετών εκπροσώπων στους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού και ασκούν καθήκοντα νομάρχη, βοηθού νομάρχη, επάρχου, προέδρου νομαρχιακής επιτροπής, δημάρχου, αντιδημάρχου ή προέδρου κοινότητας, απαλλάσσονται από τα διευθυντικά τους καθήκοντα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.
Κατόπιν αυτού και προκειμένου να εκδώσουμε την απόφαση αυτή, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα ονόματα των εκπ/κών που ανήκουν στην αναφερόμενη κατηγορία, το σχολείο στο οποίο ασκούσαν καθήκοντα Διευθυντή καθώς και τα καθήκοντα που ασκούν στους Ο.Τ.Α.
……………………….
Α4. Ειδικές περιπτώσεις
(i) Οι εκπαιδευτικοί που ως εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και οι εκπαιδευτικοί που ως αιρετά μέλη ΟΤΑ α` βαθμού (Δήμων και Κοινοτήτων) λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το αντίστοιχο διάστημα συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες επιλογής υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων και εφόσον τοποθετηθούν ως διευθυντές σχολικών μονάδων, αναπληρώνονται στα διευθυντικά τους καθήκοντα. Στη θέση τους τοποθετούνται αναπληρωτές διευθυντές από τους πίνακες επιλογής των υποψηφίων διευθυντών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 περ. Ε` παρ. 1 του Ν. 1566/85 (Φ.Ε.Κ. 167 Α`), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 14 της με αρ. Δ/5716/1998 υπουργικής απόφασης που κυρώθηκε στο Ν. 1824/88 (Φ.Ε.Κ. 296 Α`), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρ. 5 περ. Γ` παρ. 2, 3 του Ν. 3467/2006 (Φ.Ε.Κ. 128 Α`).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη με αριθ. 588/2006 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που σας κοινοποιήθηκε με το αριθ. 1719/Δ1/5.1.2007 έγγραφο της Υπηρεσίας μας οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Εκπαίδευσης εξαιρούνται των διατάξεων της παρ. 8 του άρ. 29 του Ν.3463/2006 περί κωλυμάτων και ασυμβιβάστων για τους δημάρχους, προέδρους κοινοτήτων, δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους.
Στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που λαμβάνουν ως ειδική συνδικαλιστική άδεια ή άδεια άσκησης καθηκόντων αιρετών οργάνων μόνο κάποιες ημέρες και όχι όλο το διάστημα εφαρμόζονται για την αναπλήρωση οι διατάξεις του άρθρου 11 περ. Δ` και περ. Ε` παρ. 1 του Ν. 1566/85 (Φ.Ε.Κ. 167 Α`), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 14 της με αρ. Δ/5716/1998 υπουργικής απόφασης που κυρώθηκε στο Ν. 1824/88 (Φ.Ε.Κ. 296 Α`). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ο υποδιευθυντής αναπληρώνει το διευθυντή του σχολείου όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται και αν δεν υπάρχει υποδιευθυντής γίνεται προσωρινή ανάθεση ύστερα από εισήγηση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
(ii) Οι εκπαιδευτικοί που στα πλαίσια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης επιμορφωτών Β` επιπέδου του έργου «επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» έχουν αποσπασθεί σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που τοποθετηθούν ως διευθυντές σχολικών μονάδων διατηρούν τη θέση τους και αναπληρώνονται σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του άρθρου 11 περ. Ε` παρ. 1 του Ν. 1566/85.
(iii) Για τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν θέση αιρετού εκπροσώπου σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης β` βαθμού (νομαρχιακή αυτοδιοίκηση) ισχύουν οι διατάξεις του άρ. 2 παρ. 14 του Ν.2621/1998 (Φ.Ε.Κ. 136 Α΄), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρ. 23 παρ. 2 του Ν.2641/1998 (Φ.Ε.Κ. 211 Α`). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, οι διευθυντές σχολείων απαλλάσσονται αυτοδικαίως από τα διοικητικά τους καθήκοντα μετά την ανάληψη καθηκόντων σε θέσεις νομάρχη, βοηθού νομάρχη, επάρχου, προέδρου νομαρχιακής επιτροπής, διατηρούν όμως τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής και, μετά την αποχώρησή τους από τους Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις, για τις οποίες είχαν επιλεγεί με απόλυτη προτίμηση, για συμπλήρωση της θητείας τους, εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς των πινάκων επιλογής τους. Οι κενούμενες θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης κατά τη διαδικασία αυτή πληρούνται με τοποθέτηση των περιλαμβανομένων στους οικείους πίνακες επιλογής κατά τις δηλώσεις προτιμήσεώς τους. Αν δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι ορίζονται αναπληρωτές στις κενωθείσες θέσεις κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη με αριθ. 374/18.3.2003 γνώμη του Νομικού Συμβούλου στο Υπ.Ε.Π.Θ, που έγινε δεκτή από τον Υπουργό με την από 9.5.2003 επισημειωματική του πράξη, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί επανακάμπτουν αυτοδίκαια στις οργανικές θέσεις τους στην εκπαίδευση, τις οποίες κατείχαν πριν την επιλογή και τοποθέτησή τους σε θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και υποχρεούνται να ασκούν τα διδακτικά τους καθήκοντα, όπως και οι λοιποί συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί έχοντας φυσικά τις διευκολύνσεις που παρέχονται σε αυτούς από τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τις σχετικές ειδικές διατάξεις.
………………………….
Αιρετά μέλη Ο.Τ.Α.
Σας θέτουμε υπόψη ότι σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Δ/νσης και Δ/ντές Σχολικών Μονάδων που θα εκλεγούν αιρετά μέλη των ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού και ασκούν καθήκοντα Νομάρχη, βοηθού Νομάρχη, Επάρχου, Προέδρου Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημάρχου, Αντιδημάρχου ή Προέδρου κοινότητας, υποχρεούνται εντός 10 ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους να καταθέσουν δήλωση για την προσωρινή απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.
Οι ανωτέρω θα διατηρήσουν τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες εκλογής και μετά την αποχώρησή τους από τους Ο.Τ.Α. δύναται να τοποθετηθούν σε κενές και κενούμενες θέσεις, για τις οποίες είχαν επιλεγεί με απόλυτη προτίμηση, για συμπλήρωση της τετραετούς θητείας τους, εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς των πινάκων επιλογής τους.
Αναπλήρωση εκλεγμένων Δ/ντών Σχολείων
Συνέχεια του αριθμ. Δ2/20195/23-9-97 εγγράφου μας, διευκρινίζουμε ότι: εκλεγμένοι πρόεδροι κοινοτήτων, νομαρχιακοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εφόσον επιλεγούν και τοποθετηθούν σε θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων, αναπληρώνονται στα καθήκοντά τους, σε περίπτωση που έχουν αποσπαστεί σε άλλο νομό, δήμο ή κοινότητα, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 παρ. 7 του Ν.2413/96.
Μη δυνατή η απόσπαση εκπ/κών - αιρετών μελών ΟΤΑ διορισμένων σε δυσπρόσιτα σχολεία
Σχετικά με τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών - αιρετών μελών ΟΤΑ που έχουν διορισθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν.1143/81 και έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία διορισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 7 του Ν.2413/96 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που εκλέγονται νομάρχες, πρόεδροι κοινοτήτων, νομαρχιακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εφόσον υπηρετούν σε άλλο νομό, δήμο ή κοινότητα, αποσπώνται μετά από αίτησή τους σε αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση της έδρας της περιοχής που έχουν εκλεγεί και αν αυτό δεν είναι δυνατόν σε υπηρεσία ή θέση όμορης περιοχής. Οι διατάξεις όμως αυτές, όπως προκύπτει και από την αρ. 695/1998 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στους εκπαιδευτικούς - αιρετά μέλη ΟΤΑ που έχουν διορισθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν.1143/81 και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία του διορισμού.
Συγκεκριμένα η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν.1143/81, σύμφωνα με την οποία οι διοριζόμενοι ως άνω σε δυσπρόσιτα σχολεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν στα σχολεία στα οποία διορίζονται επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία, είναι απολύτως ειδική και δεν καταργείται από μεταγενέστερες γενικότερες σε σύγκριση με αυτή διατάξεις, όπως είναι η διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 46 του Ν.2413/96, η οποία αφορά όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς, πλην των διορισθέντων σε δυσπρόσιτα σχολεία και για μια τριετία από το διορισμό τους, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει η προγενέστερη αυτή διάταξη, εφόσον δεν καταργείται με ειδική περί αυτού αναφορά στην μεταγενέστερη διάταξη.
Ωράριο διδασκαλίας καθηγητών - αιρετών μελών Ο.Τ.Α.
Απαντώντας στο έγγραφό σας αριθμ. 92253/91 σας πληροφορούμε ότι το μειωμένο ωράριο που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων ύστερα από την αναγωγή των εξήντα εργασίμων ημερών αδείας σε διδακτικές ώρες, μπορεί, ύστερα από συνεννόηση με τα όργανα διοίκησης του σχολείου, να παρασχεθεί σε τρεις ή τέσσερις εργάσιμες ημέρες.
Ειδική άδεια αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Ύστερα από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την αριθμ. 124/1995 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι διατάξεις των άρθρων 57 παρ. 10 του Ν.1943/1991, 281 του Π.Δ. 323/89 και 37 του Ν.2218/1994 με τις οποίες θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις (μεταθέσεις, αποσπάσεις και ειδικές άδειες) για την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων που εκλέγονται όργανα των Ο.Τ.Α. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.1566/85, λόγω της φύσης και του χαρακτήρα των καθηκόντων των εκπαιδευτικών αυτών και του σκοπού του θεσμού των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Σας στέλνουμε επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ανωτέρω γνωμοδότησης.
Αποδοχές υπαλλήλων Δημοσίου Τομέα που έχουν εκλεγεί Δήμαρχοι
Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το θέμα της καταβολής, στους υπαλλήλους του δημοσίου ή φορέων του δημόσιου τομέα, των αποδοχών της υπαλληλικής τους θέσης, παράλληλα με την καταβολή σε αυτούς των εξόδων παράστασης, κατά την διάρκεια των ειδικών αδειών του άρθρου 298 (παρ.1 και 7) του Π.Δ. 410/95, για την άσκηση των καθηκόντων τους ως αιρετών οργάνων των ΟΤΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η Ολομέλεια του ΝΣΚ, προς το οποίο είχαμε απευθύνει σχετικό ερώτημα με την αριθμ. 187/2000 Γνωμοδότησή της, αποφάνθηκε:
α) Ομόφωνα ότι κατά την διάρκεια της ειδικής άδειας μικράς διάρκειας της παρ 1 του άρθρου 298 του Π.Δ. 410/95, (μέχρι 60 ημέρες το χρόνο) οι υπάλληλοι δικαιούνται και τις αποδοχές της υπαλληλικής τους θέσεως. Άλλωστε από 9.9.1999 τούτο προβλέπεται ρητά από την διάταξη του άρθρου 25, παραγ.3, του ν 2738/99.
β) Κατά την διάρκεια της άδειας της παρ.7 του άρθρου 298 του παραπάνω Π.Δ. (για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους) και κατά την τρέχουσα δημοτική και κοινοτική περίοδο. για μεν τον υπό την ισχύ του άρθρου 25 παρ. 5 του ν.2738/99, διανυόμενο χρόνο, δηλαδή από την 9.9.1999 μέχρι τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, ομόφωνα ότι οι υπάλληλοι δικαιούνται συσσωρευτικώς τις αποδοχές της θέσεώς του και τα έξοδα παραστάσεως του άρθρου 173 του Π.Δ. 410/95.Υια δε τον προ της ισχύός του άρθρου 25 παρ. 5 του ν.2738/99, διανυθέντα χρόνο, κατά την γνώμη της μειοψηφίας, που έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών, οι υπάλληλοι δεν δικαιούνται τις αποδοχές της υπαλληλικής τους θέσης.
ΑΔΕΙΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΟΤΑ)
Αρ.Πρωτ. Φ.351.5/77/165375/Δ1/29-12-2010/ΥΠΔΒΜΘ  ΑΔΑ: 4ΙΙΛ9-Α5
Θέμα: « Αιρετοί εκπρόσωποι Ο.Τ.Α. »
Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, μετά τη δημοσίευση του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης », σας θέτουμε υπόψη ότι τα στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν εκλεγεί και ασκούν καθήκοντα αιρετών εκπροσώπων Ο.Τ.Α. απαλλάσσονται των καθηκόντων τους ή δικαιούνται ειδικής άδειας κατά περίπτωση, ως ακολούθως:
I. Α΄ Βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατ’ έτος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, κατ’ έτος, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους προέδρους των Συνδέσμων Δήμων. Ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) ημερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων.
Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού.
Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
II. Β΄ Βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 182 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α) στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης, ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και ως προς τον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της
επιχείρησης.
Στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών της περιφέρειας, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία τους ειδική άδεια έως εξήντα (60) ημέρες το χρόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους. Στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων που έχουν την ανωτέρω ιδιότητα χορηγείται από την υπηρεσία τους ειδική άδεια τριάντα (30) εργάσιμων ημερώνεπιπλέον της κανονικής άδειας. Στα μέλη του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, που δεν έχουν την ιδιότητα του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη ή του Περιφερειακού συμβούλου, χορηγείταιάδεια εξήντα (60) ημερών το χρόνο.
Η ειδική άδεια των τριάντα (30) ή εξήντα (60) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες
ημέρες και ώρες με αίτηση του αιρετού και χορηγείται επιπλέον των ημερών απουσίας του άρθρου 183
του ανωτέρω νόμου.
Το χρονικό διάστημα χρήσης της ειδικής άδειας θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 183 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α΄ ) οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους για δύο (2) ημέρες περιλαμβανομένης της ημέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που κατοικούν και εργάζονται σε νησί έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους μία (1) ημέρα επιπλέον των ανωτέρω.
III. Απαλλαγή στελεχών εκπαίδευσης - Πλήρωση κενούμενων θέσεων
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ.12 και 117 παρ.11 του ανωτέρω νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 3463/2006 ( ΦΕΚ 114 τ. Α΄), του άρθρου 21 του Π.Δ. 30/1996 ( ΦΕΚ 21 τ. Α΄), του άρθρου 2 παρ.14 του Ν.2621/1998 ( ΦΕΚ 136 τ.Α΄), του άρθρου 23 παρ. 2 του Ν.2641/1998 ( ΦΕΚ 211 τ.Α΄) και της αριθμ. 588/2006 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. προκύπτει ότι:
Α) Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης που έχουν εκλεγεί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας, υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους στους Ο.Τ.Α. να καταθέσουν δήλωση απαλλαγής από τα διοικητικά τους καθήκοντα στην εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, απαλλάσσονται από τα διοικητικά καθήκοντά τους στην εκπαίδευση για το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων τους στους Ο.Τ.Α. και μετά την αποχώρησή τους από τους Ο.Τ.Α., επιστρέφουν στην οργανική τους θέση.
Οι κενούμενες θέσεις πληρούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 α ) του Ν.3260/2004 ( ΦΕΚ 151 τ. Α).
Β) Διευθυντές εκπαίδευσης που έχουν εκλεγεί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας, υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους στους Ο.Τ.Α. να καταθέσουν δήλωση για την προσωρινή απαλλαγή από τα διοικητικά τους καθήκοντα στην εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, απαλλάσσονται από τα διοικητικά καθήκοντά τους στην εκπαίδευση για το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων τους στους Ο.Τ.Α., διατηρούν τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής και μετά την αποχώρησή τους από τους Ο.Τ.Α., τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις, για τις οποίες είχαν επιλεγεί με απόλυτη προτίμηση, για συμπλήρωση της τετραετούς θητείας τους, εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς των πινάκων επιλογής. 
  Οι κενούμενες θέσεις πληρούνται με τοποθέτηση των περιλαμβανομένων στους οικείους πίνακες επιλογής κατά τις δηλώσεις προτίμησής τους. Αν δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι ορίζονται αναπληρωτές στις κενωθείσες θέσεις κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Με την ίδια ανωτέρω διαδικασία πληρούνται και οι κενούμενες θέσεις σχολικών συμβούλων, προϊσταμένων γραφείων και διευθυντών σχολικών μονάδων (οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση απαλλαγής από τα διοικητικά τους καθήκοντα) και στους οποίους χορηγείται ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους βάσει των διατάξεων των άρθρων 93 και 182 του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87 τ. Α).
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
(σ.σ. Η συγκεκριμένη διευκρίνιση προέκυψε από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε αντικατάσταση του ΦΕΚ 114 τ.Α΄/8-6-2006 - NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3463 - Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: