Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η ιστορία μας σε 2 λεπτά

     Από την έκρηξη ενός γιγαντιαίου supernova που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ήλιου, της Γης και των άλλων πλανητών και από την εμφάνιση των πρώτων μονοκύτταρων μορφών ζωής, ως την εμφάνιση των θηλαστικών, του ανθρώπου και του πολιτισμού που αυτός εγκαθίδρυσε. Ένα σύνολο εικόνων συνολικής διάρκειας 2 λεπτών περίπου, που δείχνει όλη την ιστορία του πλανήτη μας.
     Αυτό το βίντεεο υπαρχει για να μας υπενθυμίζει ότι κάθε άνθρωπος που έζησε πάνω στη Γη (ως συνέχεια και του προηγούμενου βίντεο: Χλωμή μπλε κουκίδα (Carl Sagan)), όποια θέση και αν κατείχε, όποια μόρφωση και αν είχε λάβει, σε οποιαδήποτε χωρα και σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο και αν ζούσε, αποτελούνταν από τα ίδια ακριβώς μόρια που αποτελείται μία ταπεινή αμοιβάδα που ζει σε μια μικροσκοπική λίμνη στον κήπο του σπιτιού μας, μία βελανιδιά στην Ασία, μία πέτρα στον πυθμένα της Μεσογείου ή ακόμα και ο Ήλιος. Κάθε μόριο ύλης είναι φτιαγμένο με την ίδια διαδικασία. Όλοι και όλα γύρω μας είναι τέκνα του Σύμπαντος και των φυσικών νόμων που το διέπουν, νόμοι που είναι πάνω από οποιαδήποτε ματαιόδοξη προσπάθεια του ανθρώπου να κυριαρχήσει σε αυτούς.
     Βέβαια, το ίδιο βίντεο μας δείχνει ότι το ανθρώπινο ον είναι ικανό για το καλύτερο ή το χειρότερο, όπως αυτό καθορίζεται με βάση την υποκειμενικότητά μας. Έτσι, το ίδιο ον που δημιούργησε τις τέχνες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις, δημιούργησε το ναζισμό και τους πολέμους. Ίσως τα γονίδια που έχει κληρονομήσει ο άνθρωπος με τη διαδικασία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής από ζωντανούς οργανισμούς που έζησαν προτού εμφανιστεί αυτός, είναι ταυτόχρονα προικισμένα και για τα δύο.
     Τέλος, το βίντεο τελειώνει με τον ίδιο περίπου τρόπο που αρχίζει, δηλαδή με μια καταστροφή, φέρνοντάς μας στο νου ότι όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Μία καταστροφή που ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να επιφέρει. Είναι όμως πράγματι μια καταστροφή; Είναι πράγματι το τέλος; Ή μήπως είναι μια ευκαιρία για την επανέναρξη της ζωής; Μάλλον δε θα είμαστε εδώ για να το ανακαλύψουμε... Άλλωστε κάθε είδους γνώση περικλείει και μια αβεβαιότητα, όπως έλεγε και ο αείμνηστος νομπελίστας φυσικός Richard Feynman, θέμα που πραγματεύεται το επόμενο βίντεο που θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες.
     (Η μουσική επένδυση είναι του Zack Hemsey)

Δεν υπάρχουν σχόλια: