Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ομάδας Β΄) και των αποφοίτων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) έτους 2013, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου  ως και την Τρίτη 5 Μαρτίου του 2013
.
Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις  υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια

Οι μαθητές που φοιτούν θα ενημερωθούν στην τάξη τους από καθηγητή που θα ορίσει ο Δ/ντής του Λυκείου και ο κάθε μαθητής θα υπογράψει σε κατάσταση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ενημερώθηκε για την Αίτηση – Δήλωση που τον αφορά και για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ότι του χορηγήθηκε υπόδειγμα της σχετικής Αίτησης- Δήλωσης. 
Στην περίπτωση απουσίας μαθητών κατά την ημέρα ενημέρωσης θα πρέπει αυτοί να ενημερωθούν ενυπογράφως επόμενη ημέρα

Όσον αφορά τους αποφοίτους η ενημέρωση θα γίνει με τους εξής τρόπους:
            -  Με ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας στα Μ.Μ.Ε. και στην ιστοσελίδα του.
            - Με ανακοινώσεις των Διευθυντών Δ.Ε. που θα αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων των οικείων Διευθύνσεων. και - Με την ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του κάθε Λυκείου

Ακόμη πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) ότι:
-       σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4115 (ΦΕΚ 24 Α΄/30-1-2013), κατά το σχολικό έτος 2012−2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι  επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016.         και
-       ότι στο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα υπάρχουν η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων.
-       Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν κεφάλαιο, αλλά και σε όλη την εγκύκλιο για σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση ΠΡΙΝ την υλοποίηση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη «ΑΘΗΝΑ» και θα ισχύουν αντίστοιχα, δηλαδή κατάλληλα προσαρμοσμένες στη νέα κατάσταση.
1) Όσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα γενικής παιδείας * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι :
α) όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄)  που θα εξεταστούν πανελλαδικά είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 18 Φεβρουαρίου  ως και 5 Μαρτίου.
β) αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).
γ) η επιλογή του (δευτέρου) μαθήματος γενικής παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

2) Όσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι :

α) οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄)  που επιθυμούν να εξεταστούν το μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο  πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 18 Φεβρουαρίου  ως και 5 Μαρτίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει  ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
β) εφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).
γ) Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα.
δ) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».

Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) με την Αίτηση – Δήλωση υποχρεωτικά επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά σε ένα μάθημα γενικής παιδείας μεταξύ των μαθημάτων που αναφέρονται στα στοιχεία 15 Α και 15Β της Αίτησης – Δήλωσης. Αν όμως επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 5ο επιστημονικό πεδίο, τότε επιλέγουν υποχρεωτικά δύο μαθήματα και συγκεκριμένα το μάθημα «Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής» από το 15 Α και το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» από το 15Β (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 5ο πεδίο). 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ:
Με βάση το άρθρο 27 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α΄-163), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63), προβλέπεται ότι όσοι αποκτήσουν απολυτήριο Εσπερινού Γενικού Λυκείου από το σχολικό έτος 2012-2013 και εφεξής μπορούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν με την κατηγορία των Εσπερινών Λυκείων και σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού γενικού λυκείου. Πλήρης φοίτηση υπάρχει όταν ο μαθητής έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή  ΕΙΔΙΚΕΣ        ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

         Για τους υποψηφίους  (μαθητές και αποφοίτους) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση  επισημαίνονται τα εξής :
Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 5 Μαρτίου.
Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.
      Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 5 Μαρτίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).



Δεν υπάρχουν σχόλια: