Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΡΙΑ για αποσπασμένους στο εξωτερικό


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ 2012-2013
1.4. Ειδική ρύθμιση για αποσπασμένους στο εξωτερικό:

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και διανύουν το έτος λήξης της απόσπασής τους ή έχει ήδη ανακληθεί η απόσπασή τους, υποβάλλουν την αίτηση μετάθεσης στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης στη διάθεση της οποίας βρίσκονται, μόνον εφόσον πριν από την απόσπασή τους στο εξωτερικό υπηρέτησαν ένα (1) έτος στην οργανική τους θέση.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θεωρούνται ότι ανήκουν στην περιοχή μετάθεσης στην οποία ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν (αρ. 8 παρ.3 του Ν.2817/00 – Φ.Ε.Κ. 78 Α’).
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση-δήλωση οριστικής τοποθέτησης μόνον σε σχολεία της περιοχής που ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν (άρθρο 8 παρ.3, Ν.2817/2000).
Εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό και επανέρχονται, εάν πριν την απόσπασή τους στο εξωτερικό έχουν υπηρετήσει ‐με τον οποιονδήποτε τρόπο‐ την οργανική τους θέση, μετά την επιστροφή τους (με τη λήξη της απόσπασης ή με την ανάκλησή της) τίθενται στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν.2817/2000 και τοποθετούμενοι –κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων/τοποθετήσεων – σε σχολεία της περιοχής που ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν, θεωρείται ότι δεν χάνουν το δικαίωμα θεμελίωσης αίτησης μετάθεσης που ήδη είχαν κατοχυρώσει πριν την απόσπασή τους στο εξωτερικό.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Οι συντονιστές εκπαίδευσης διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις και κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο εξωτερικό μπορούν να μετατεθούν ως εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (§14, άρθρο 14, Ν. 4027/2011)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο συνεχίζουν την απόσπαση στο εξωτερικό και παράλληλα μετατεθούν, θα ανακαλείται η μετάθεση.
.....................................................................

3.3.3. Ειδικές ρυθμίσεις Μ.Σ.Δ.

α) Απόσπαση στο εξωτερικό: Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 8 περ. ι του Π.Δ. 50/96 «Ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού θεωρείται ότι διανύθηκε σε σχολεία Α' κατηγορίας για την Ευρώπη, της Β' κατηγορίας για την Αμερική και Γ' κατηγορίας για τις υπόλοιπες χώρες».
Εξαίρεση σ’ αυτό αποτελεί η ρύθμιση για το χρόνο απόσπασης στο εξωτερικό για τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς που ο διορισμός τους πραγματοποιήθηκε ενώ ήδη υπηρετούσαν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού [παρ.2 του άρ. 25 του Ν.2413/96 (Φ.Ε.Κ. 124 Α’) και παρ.2 του αρ.20 του Ν.4027/2011 (Φ.Ε.Κ.233Α’)] και μόνο για το διάστημα που αυτοί αποσπώνται και παραμένουν στο εξωτερικό από την ορκωμοσία τους και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους εντός του οποίου ορκίσθηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία (αρ. 421/2000 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.). Στην περίπτωση αυτή δηλαδή ο χρόνος λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική θέση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού (και για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και για τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες).



Δεν υπάρχουν σχόλια: