Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Σκηνικό γενικευμένης εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη

Σε περίπου 15 πόλεις έχουν εξαπλωθεί οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, στο επίκεντρο των οποίων παραμένει η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες διαδηλωτές, παρά την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 14 πολιτών το Σάββατο.
Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές μεταφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη, την Αλικαρνασσό, την Αττάλεια και αλλού.  Στο Ντιγιαρμπακίρ, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στην παροχή ρεύματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Επιπλέον, η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ είναι σχετικά περιορισμένη.


Συνολικά, περίπου 1.000 τραυματίες, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στην όραση είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της αστυνομικής βίας σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις στην Τουρκία. Μία 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ρουκέτα δακρυγόνου την Παρασκευή. Τουλάχιστον 80 άτομα έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη μετά από τη βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας που είχε σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο μητροπολιτικό πάρκο από τη Δευτέρα, στην πλατεία Ταξίμ. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.
Σύμφωνα με την αρθρογραφία στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν έως και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και στρατιωτικής μονάδας. Συγκεκριμένα διαδηλωτές, κυνηγημένοι από αστυνομικούς, βρήκαν καταφύγιο σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους ακολουθήσουν με Αύρες και περιπολικά αλλά η στρατιωτική φρουρά, υπεύθυνη για την ασφάλεια του νοσοκομείου, τις εμπόδισε και μάλιστα έκανε χρήση όπλων για να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έριξαν χημικά στους στρατιώτες!  Λίγο αργότερα γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασαν σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα! (πηγή kranos.gr)
Στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 17:30 στην τουρκική πρεσβεία Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: