Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΑΠΥΣΔΕ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: Ενημέρωση για τη σημερινή συνεδρίαση 8/8/2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ ήταν τα εξής:

1) ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Η εκπαιδευτική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια λοιδορήθηκε με δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών παιδείας, για τις αποσπάσεις σε φορείς και γραφεία, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΑΝΕ Η ΙΔΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες. Με την πρόσφατη εγκύκλιο για τις αποσπάσεις σε φορείς δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς (ανεξάρτητα αν δημιουργούνται ελλείψεις ή όχι στα σχολεία) να κάνουν αίτηση και καθορίζονται 6 κριτήρια.
Στη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ, ζήτησα η ονομαστική γνωμοδότηση του συμβουλίου να γίνει με βάση τα κριτήρια αυτά, ΑΦΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ χάριν της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως γίνεται και στις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Η πρόταση μου δεν έγινε δεκτή και καταψήφισα τον πίνακα.
Συνάδελφοι
Δυστυχώς η συζήτηση περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις γίνεται τη στιγμή που εκκρεμούν μετατάξεις ή που έχουν ψηφιστεί νόμοι που συνδέονται με μετακινήσεις, τους οποίους αμφισβητεί πολιτικά και νομικά ο κλάδος. Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες αποφάσεις της, οδηγεί την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Θα πρέπει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ) με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις σε σχολεία, τοποθετήσεις από διάθεση, προσδιορισμός κενών για προσλήψεις αναπληρωτών κλπ) χάριν της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Δυστυχώς όμως το υπουργείο μπλοκάρει τις διαδικασίες αυτές δίνοντας έτσι στα συμβούλια διακοσμητικό ρόλο, κρατάει σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφους προκειμένου να λειτουργήσει η κινητικότητα στην εκπαίδευση και δημιουργεί τελικά προβλήματα στα ίδια τα σχολεία!
2. ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις για άδειες άνευ αποδοχών καθηγητών από το Ν. Έβρου
3. ΑΠΟΝΟΜΗ 2ης ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα των απονομών 2ης ειδικότητας και έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση Περιφερειαρχών Εκπαίδευσης και υπουργού παιδείας καθώς και της τελευταίας «διευκρινιστικής» εγκυκλίου του υπουργείου για το θέμα αυτό. Δυστυχώς παραμένουν σε εκκρεμότητα όλες οι αιτήσεις μέχρι να έρθει νέα(!!!) διευκρινιστική εγκύκλιος.

Δεμερδεσλής Γιώργος
Αιρετός ΑΠΥΣΔΕ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: