Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Μετατάξεις ΔΕ στην ΠΕ, αποσπάσεις σε φορείς και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, σε ειδική αγωγή ή και ΚΕΔΔΥ

των αιρετών Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη

Θέμα: Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
καταδικάζει σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς


 1. Μετατάξεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις
Μετά την καρατόμηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τη διαθεσιμότητα-απόλυση των συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σειρά έχει η εκδίωξη συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα  στο νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή (ν. 4172/13), προστέθηκε στο άρθρο 82 παράγραφος που προβλέπει υποχρεωτικές μετατάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις, σε κενά που θα προσδιορίζει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, ερήμην των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι την Κυβέρνηση, το μόνο που την  ενδιαφέρει είναι ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα κάνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται άμεσα  να υλοποιήσει τις υποχρεωτικές μετατάξεις των συναδέλφων που θα χαρακτηρίσει ως «πλεονάζον προσωπικό».
Τα υπουργικά γραφεία διαβεβαίωναν εδώ και μέρες ότι στις 2-8-2013 θα έστελναν τις εγκυκλίους για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα σταλούν μέχρι τις 9-8-2013. Η αναλγησία της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας έχει ξεπεράσει κάθε όριο:
Κρατάει σε παρατεταμένη ομηρεία χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που αγωνιούν για το πού θα βρεθούν την 1η Σεπτέμβρη.
Ακυρώνει τη διαδικασία των 960 μετατάξεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επικαλούμενο ότι τώρα πλέον συμφώνησε με την τρόικα να γίνουν 4.933 μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 2.000 μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις.
Για τον κλάδο, να το ξεκαθαρίσουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, τα «πλεονάσματα» που θα παρουσιάσουν κατά Διεύθυνση και Περιφέρεια Εκπαίδευσης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, είναι μεθοδευμένα λόγω της αύξησης του  ωραρίου. Οι συνάδελφοι χαρακτηρίζονται ως οργανικά υπεράριθμοι επειδή υπολογίζουν μόνο την πρώτη ανάθεση και είναι προφανές ότι αυτοί οι υπολογισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Με βάση τα παραπάνω, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτές τις κατασκευασμένες λίστες της καρατόμησης και της απαξίωσης των Εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου.
Για να υπολογιστούν τα πραγματικά κενά για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει όλα τα τμήματα να έχουν μέχρι 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, 20 μαθητές στις κατευθύνσεις, και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Σε ένα σχολείο που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες για τη μόρφωση των παιδιών, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Καμία διαθεσιμότητα - καμία απόλυση συναδέλφου.

 1. Μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο
Στο 12ο Ενημερωτικό μας (18-7-2013) αναφέραμε ότι δεκαπέντε αιτήσεις συναδέλφων μας, ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, που ζητούσαν μετάταξη σε ειδικότητες που διατηρούνται, έγιναν δεκτές από το ΚΥΣΔΕ στις 12-7-2013. Αφού η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας καθυστέρησε να τις υπογράψει, ενώ τις είχε δέκα μέρες στα χέρια της, αρνείται και τώρα να τις υπογράψει με το επιχείρημα ότι, αφού τέθηκαν αυτοί οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου, δεν νομιμοποιείται, δήθεν, τώρα να υπογράψει τις μετατάξεις τους. Το τελευταίο διάστημα κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για να συζητηθούν στο ΚΥΣΔΕ και να υπογραφούν από την ηγεσία του Υπουργείου και οι 80 περίπου αιτήσεις συναδέλφων για μετάταξη από κλάδο σε κλάδο ή στην Πρωτοβάθμια, που υποβλήθηκαν από τις 12-7-2013 και μετά. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Η αναλγησία και ο εμπαιγμός στο αποκορύφωμά τους!
 1. Αποσπάσεις σε φορείς και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Σε ορισμένες περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη κ.λπ.) έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα συνεδριάσεις των ΑΠΥΣΔΕ για τη διαμόρφωση εισηγήσεων για τις αποσπάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Σε άλλες (π.χ. Αττική) το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τις 20-8-13. Είναι δεδομένο ότι 302 θέσεις διοικητικού προσωπικού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης θα καλυφθούν από συναδέλφους ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα.
Συνεπώς, θα γίνουν λίγες αποσπάσεις σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις. Η ίδια κατεύθυνση από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας ισχύει και για τις αποσπάσεις σε άλλους φορείς.
Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, αυτό που ενημερώνει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας είναι ότι οι περιορισμένες αποσπάσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί, ενώ θα ήταν δυνατό να καλυφθούν αρκετά λειτουργικά κενά στα σχολεία με εθελοντικές μετακινήσεις (αποσπάσεις), το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει τη «σιδηρά πυγμή» των υποχρεωτικών μετακινήσεων (μετατάξεων) διαλύοντας οικογένειες και εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς καταργώντας επίσης και τις οργανικές θέσεις που είχαν οι μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί.
Το σίγουρο είναι ότι με εντολή της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας το ΚΥΣΔΕ, μετά την τελευταία συνεδρίασή του (26-7-2013), προβλέπεται να συνεδριάσει μετά την 22-8-2013.
 1. Αποσπάσεις σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και σε ΚΕΔΔΥ
Πραγματοποιήσαμε διάβημα διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση αποστολής της σχετικής εγκυκλίου. Η αρμόδια Διεύθυνση μας ενημέρωσε ότι έχει στείλει εδώ και δέκα ημέρες την εγκύκλιο για να υπογραφεί από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας και δεν υπογράφεται.
Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Οφείλουμε να παρέμβουμε πιο δυναμικά τις επόμενες μέρες για να επιβάλουμε τα αυτονόητα:
 • Να πραγματοποιηθούν οι 960 μετατάξεις συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
 • Να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ με δεδομένο ότι ικανοποιήθηκαν μόλις το 5,4% των αιτήσεων για μεταθέσεις συναδέλφων.
 • Να προχωρήσουν οι εθελούσιες μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε νέες κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μετατάξεις αυτές να γίνουν με τη διαδικασία που προβλέπεται για την κάλυψη των 960 θέσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Να υπογραφούν όλες οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο ή προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μην απολυθούν οι συνάδελφοί μας.
Η συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης του οργανωμένου κλάδου (του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και όλων των συναδέλφων) είναι επιτακτικά αναγκαία, για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και το Δημόσιο Σχολείο.
 • με τη συνέχιση ενημέρωσης και συσπείρωσης μαθητών και γονιών
 • με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μαζί με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων, που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα / απόλυση
 • με την αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους, τη νεολαία
 • με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα
 • με την επιβεβαίωση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργιακό αγώνα διάρκειας από την 11η Σεπτέμβρη, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων μεγάλων χώρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Δημόσιοι Οργανισμοί και επιχειρήσεις που καταργούνται ή ιδιωτικοποιούνται, ΕΡΤ κ.λπ.).
Όχι στο φόβο και στην υποταγή.
Με πανεργατικό – παλλαϊκό αγώνα θα ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Γρηγόρης Καλομοίρης, Χρήστος Φιρτινίδης,
αιρετό τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 694 46 04 063, 210 32 37 252, (τηλ.: 697 44 88 454,
ηλ. δ/νση: grikalom@gmail.com) ηλ. δ/νση: firtinidis@gmail.com)

Αθήνα, 4-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: