Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Αντιστρέφεται το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου: Θα αναστραφούν οι πόλοι του


Στην τελική φάση του ηλιακού του κύκλου βρίσκεται το μητρικό μας άστρο, αφού σε λίγους μήνες θα αντιστρέψει για μία ακόμη φορά το μαγνητικό πεδίο των πόλων του, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα του 11ετους του κύκλου.
Η αναστροφή των ηλιακών μαγνητικών πόλων θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα ενώ καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται προς τη νέα θέση του, αναμένεται ο διαστημικός «καιρός» γύρω από τη Γη να γίνει πιο ταραγμένος.
Όπως δήλωσε ο φυσικός Φιλ Σέρερ του Ηλιακού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, «τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους και μετά επανεμφανίζονται, αλλά με αντίθετη πολικότητα, μια διαδικασία που συνιστά περιοδικό μέρος του ηλιακού κύκλου».
Ωστόσο, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι ότι η δραστηριότητα του ήλιου είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη, αφού, όπως αναφέρουν, το φετινό «ηλιακό μέγιστο» θεωρείται το πιο ασθενές των τελευταίων 100 ετών, με λιγότερες ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις από κάθε άλλη φορά.
gr.news.yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια: