Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Κατάπαυση πυρός μόνο για 12 ώρες ανάμεσα σε Ισραήλ και Γάζα -Διπλωματικό θρίλερ για μόνιμη εκεχειρία

Κατάπαυση πυρός μόνο για 12 ώρες ανάμεσα σε Ισραήλ και Γάζα -Διπλωματικό θρίλερ

Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Στις διαπραγματεύσεις έγινε ένα μικρό βήμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε εκεχειρία 12 ωρών, με ισχύ από τις 8 το πρωί του Σαββάτου. 

Επειτα από 18 ημέρες συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 900 ανθρώπων, η Χαμάς ανακοίνωσε πως θα σεβαστεί την εκεχειρία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, αν και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον στρατιωτών ή πολιτών.

Πάντως, οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για μία μόνιμη εκεχειρία θα συνεχιστούν στο Παρίσι, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Πάντως από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε την Παρασκευή ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς. Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ομως, τις ώρες πριν από την έναρξη της προσωινής εκεχειρίας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνές.

Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879 ενώ οι τραυματίες είναι 5.750. Από την πλευρά του Ισραήλ 35 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών, ενώ τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Πρόκειται για τις βαρύτερες απώλειες του ισραηλινού στρατού μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ είναι επίσης αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών. Η Unicef έκανε λόγο την Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εξάλλου σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα. 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/164631#ixzz38YQ4bQ1S

Δεν υπάρχουν σχόλια: