Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: Αριθμός μαθητών στα τμήματα-Παραμονή εκπαιδευτικών στο σχολείο-Εκδηλώσεις μνήμης Π. Φύσσα

Ορεστιάδα  15- 9- 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 14
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
1. Σας ενημερώνουμε για ορισμένα βασικά θέματα τα οποία απασχολούν τους συλλόγους διδασκόντων αυτό το διάστημα:

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. 129818/Γ2 (1), «Αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια» των ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ(!) − ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
« Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.»
Στο άρθρο 6, του 3699/2008, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του στο τέταρτο εδ. της υποπερ. ββ της περ. γ της παρ. 1 από την παρ. 15 του 28 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193/17.9.2013).
«1….γ. ββ…………. «Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρείς μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου».
Είναι περισσότερο από προφανές, ότι οι σύλλογοι διδασκόντων, ανταποκρινόμενοι στον παιδαγωγικό τους ρόλο και εφαρμόζοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οφείλουν να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν άμεσα τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις στην περίπτωση που φοιτούν μαθητές που χρειάζονται την ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία μας, ώστε να συμπορευθούν ομαλά με τους λοιπούς συμμαθητές τους, που επίσης πρέπει να σεβαστούμε.
Στις συνθήκες αυτές είναι απαραίτητη η συνεργασία των συλλόγων διδασκόντων και της ΕΛΜΕ με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και την τοπική κοινωνία αντίστοιχα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία κατανομής μαθητών σε τμήματα, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχει συνέπειες που δε θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, καθόσον τυχόν κενούμενες θέσεις εκπαιδευτικών που θα δημιουργηθούν, δε θα μπορούν να συμπληρωθούν με τα σημερινά δεδομένα.
Β. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκτός των ημερών απεργίας όπου ισχύουν διατάξεις του εργατικού δικαίου, η παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία ορίζεται από τον σχετικό με τη λειτουργία των σχολείων νόμο 1566/85 και την Υπουργική Απόφαση Φ353.1/324/105657/Δ1.
Η σχετική με τη λειτουργία των σχολείων νομοθεσία ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στα σχολεία πέρα από τις ώρες διδασκαλίας μόνο αν τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο από τον σύλλογο διδασκόντων (Ν. 1566/85) ή με πράξη του/της διευθυντή/τριας του σχολείου, δηλαδή γραπτώς, (Υπουργική Απόφαση Φ353.1/324/ 105657/Δ1) μέχρι έξι ώρες την ημέρα ή μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα.

Δεν έχει δημοσιευτεί καμία νεώτερη διάταξη που να αλλάζει τα παραπάνω δεδομένα.

2. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Β΄ ΕΛΜΕ καλεί τα μέλη της σε προγραμματισμένη πορεία την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ορεστιάδας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
·            Προσυγκέντρωση στις 6.30μ.μ. στην πλατεία
·      Πορεία στις 7μ.μ., η οποία θα καταλήξει στον χώρο που στεγάζεται η ΕΡΑ Ορεστιάδας.
·          Στον συγκεκριμένο χώρο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και διάφορες εκδηλώσεις.

Για το Δ.Σ.

           Η Πρόεδρος                                                                          Ο Γ . Γραμματέας
        Γιαννάτου Κική                                                                        Κωτούλας Τάσος



Δεν υπάρχουν σχόλια: