Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΥΣΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Διανύσαμε μια δύσκολη περίοδο, όπου η δημόσια Εκπαίδευση βρέθηκε στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ και δόθηκε βορά στις ορέξεις της αγοράς και των εμπόρων της που θέλουν να την  μετατρέψουν από δημόσιο-κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Οι εκπαιδευτικοί συκοφαντήθηκαν, φιμώθηκαν, τρομοκρατήθηκαν, φτωχοποιήθηκαν και εξουθενώθηκαν οικονομικά, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και κυρίως στους αδιόριστους συναδέλφους μας. Η κατάσταση αυτή  δημιουργήθηκε μέσα από αυταρχικές νομοθεσίες: διαθεσιμότητες-απολύσεις, έλλειψη διορισμών, υποχρεωτικές μεταθέσεις - αποσπάσεις, νέο πειθαρχικό «δίκαιο», «νέο» Λύκειο, εξεταστικό - τράπεζα θεμάτων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και η επισφράγιση τους θα ολοκληρωθεί μέσω της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης, η οποία αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίησεις των σχολείων και σε νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις.

Πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε την ψήφο σας στο ΑΠΥΣΔΕ για:
 «να χαράξουμε μια νέα πορεία δυναμικής αντίστασης στην αυταρχική νομοθεσία, στις αυθαιρεσίες και τη γραφειοκρατία της διοίκησης.
... να εκλέξουμε αιρετούς που θα στηρίζονται στις αποφάσεις του κλάδου και θα δρουν με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης και του καθηγητή.
....  να εκλέξουμε αιρετούς που θα βρίσκονται δίπλα στους συλλόγους των καθηγητών, δίπλα στον μαχόμενο καθηγητή και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του
Υποσχεθήκαμε πως:
«...Θα λογοδοτούμε στα σχολεία, τις ΕΛΜΕ και τις ΓΣ και θα προωθούμε τις αποφάσεις των σωματείων
....Θα καταργήσουμε την αδιαφάνεια και θα  κατοχυρώσουμε τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο με κάθε τίμημα.
....Δε θα συμμετάσχουμε στις αξιολογήσεις – κατηγοριοποιήσεις των σχολείων και σε οποιαδήποτε μορφής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα τις καταγγείλλουμε και μαζί με τα συνδικάτα θα μπλοκάρουμε όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες, υπενθυμίζοντας ότι όσα από τα στελέχη εκπαίδευσης εμπλακούν σ’ αυτές τις διαδικασίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ.
Θα παλέψουμε για την απόλυτη και δημοκρατική μεταχείριση ΟΛΩΝ των συναδέλφων, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις

Δύο χρόνια μετά, μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί πράγματι υλοποιήσαμε όλα τα παραπάνω:
1.                   Για πρώτη φορά όλοι οι συνάδελφοι πληροφορούνταν έγκαιρα, όχι μόνο για το τι θα συζητούνταν στις συνεδριάσεις στο ΑΠΥΣΔΕ, αλλά και για ΟΛΕΣ τις αποφάσεις του συμβουλίου, προστατεύοντας βέβαια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ενημέρωση γίνονταν με e-mail σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας και με αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε στιγμή χρειάστηκε είχαμε προσωπική επικοινωνία με τους συναδέλφους μας για να συζητήσουμε προβλήματα που προέκυπταν.
2.                   Στηρίξαμε τον αγώνα και τα αιτήματα των συναδέλφων μας στη διαθεσιμότητα, είτε μέσα στο συμβούλιο, είτε με ανακοινώσεις μας, αλλά κυρίως συμμετέχοντας στις δράσεις τους, βρισκόμενοι συνεχώς στο πλευρό τους (http://agonsysp.blogspot.gr/2013/10/14102013.html, http://agonsysp.blogspot.gr/2013/11/7112013.html, http://www.alfavita.gr/arthron)

3.                   Υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός Περιφέρειας: Με ομόφωνες αποφάσεις το ΑΠΥΣΔΕ μετακίνησε συναδέλφους ΜΟΝΟ κατόπιν αιτήσεων τους και αφού πρώτα είχαν ανακοινωθεί τα κενά και τα πλεονάσματα(http://agonsysp.blogspot.gr/2013/11/7112013.htm,http://agonsysp.blogspot.gr/2013/10/9102013.html)

4.                   Αποσπάσεις σχ. έτους 2013-14 στην Περιφέρεια και τις Διευθύνσεις:  Καταψηφίσαμε τον πίνακα που στάλθηκε στο υπουργείο, γιατί παρόλο που η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις αυτές προέβλεπε 6 κριτήρια, αυτά δεν μοριοδοτούνταν. Ζητήσαμε από τα υπόλοιπα μέλη να γίνει μοριοδότηση χάριν της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως γίνεται και στις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή για αυτό και καταψηφίσαμε συνολικά τον πίνακα (http://agonsysp.blogspot.gr/2013/08/882013.html, http://agonsysp.blogspot.gr/2013/09/2882013.html)

5.                   Αυτοαξιολόγηση-Αξιολόγηση:  Στηρίξαμε  με κάθε  τρόπο τις αποφάσεις του κλάδου  ενάντια σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης  της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, μη συμμετέχοντας στις ομάδες αυτοαξιολόγησης και δρώντας ενεργά ενάντια στις προσπάθειες «επιμόρφωσης» των διευθυντών των σχολείων, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γ.Σ. και των Δ.Σ των ΕΛΜΕ.

6.                   Καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων. Συμπτύξεις τμημάτων. Κενά. Αναπληρώσεις μαθημάτων λόγω κατάληψης: α)Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τις ΕΛΜΕ στον αγώνα τους ενάντια στις καταργήσεις σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων. Την προηγούμενη διετία, μετά από κινητοποιήσεις, αποτράπηκαν οι καταργήσεις τεσσάρων σχολικών μονάδων στον Έβρο, ενώ φέτος σε όλη την περιφέρεια είχαμε τη συγχώνευση δύο γυμνασίων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε πρόταση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΜΕ, των συλλόγων Γονέων &Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας. β)Θέσαμε θέμα προ ημερησίας διάταξης για το ζήτημα των κενών και της συμπλήρωσής τους (http://agonsysp.blogspot.gr/2013/11/7112013.html) και γ) συμμετείχαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις αναπληρώσεις μαθημάτων λόγω κατάληψης στην Περιφέρεια (http://agonsysp.blogspot.gr/2014/04/blog-post_10.html).

ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
Χαράζοντας νέα πορεία δυναμικής αντίστασης στην αυταρχική νομοθεσία, στις αυθαιρεσίες και τη γραφειοκρατία της διοίκησης.
Για εκπροσώπηση με αιρετούς που θα στηρίζονται στις αποφάσεις του κλάδου και θα δρουν με γνώμονα το συμφέρον του δημόσιου σχολείου, της εκπαίδευσης και του καθηγητή.
Για εκπροσώπηση με αιρετούς που θα βρίσκονται δίπλα στους συλλόγους διδασκόντων, πλάι στον μαχόμενο καθηγητή και θα υπερασπίζονται το δίκιο και την αξιοπρέπειά του.
Ψηφίζουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δεμερδεσλής Γιώργος (αιρετός ΑΠΥΣΔΕ από 1/1/2013 έως 30/6/2014, Γ. Γραμματέας της ΟΛΜΕ από 8/7/2014)
Φιλιππίδου Σοφία (αιρετός ΑΠΥΣΔΕ από 1/7/2014)
Κουσινίδης Χάρης (αναπηρωματικός αιρετός ΑΠΥΣΔΕ από 1/7/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: