Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: Εκπαιδευτικοί - ΕΛΜΕ «Μπλόκαραν» την προαξιολόγηση των διευθυντών


«Ελάτε μαζί μας, με την πλειοψηφία…»

«Φρένο» στην προαξιολογική διαδικασία των διευθυντών οκτώ Γυμνασίων και Λυκείων της Ηλείας, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, έβαλε χθες το πρωί η δυναμική παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ηλείας, στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Οι διευθυντές ζήτησαν αναβολή και αποχώρησαν, δηλώνοντας πως, υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Στην προαξιολογική διαδικασία υπό την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Παρασκευή Βασιλειάδου, είχαν κληθεί οι διευθυντές του 2ου και 3ου Γυμνασίου Πύργου, του 3ου Λυκείου Πύργου, του Εσπερινού Γυμνασίου - Λ.Τ Πύργου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Πελοπίου, του Γυμνασίου Νεοχωρίου και του Λυκείου Ζαχάρως.

Στην έναρξη της διαδικασίας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, με τον πρόεδρο Γιάννη Γιαννόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ και άλλα μέλη της Ένωσης, πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για «αξιολόγηση - χειραγώγηση», με τους συμμετέχοντες διευθυντές να είναι αυτοί που - όπως είπαν - ουσιαστικά θα «ανοίξουν» την πόρτα της εξόδου για πολλούς συναδέλφους τους, αφού ως γνωστό η αξιολόγηση θα γίνει με συγκεκριμένη ποσόστωση. Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού για τους διευθυντές εκπαίδευσης δεν υπάρχει ποσοστό αποχώρησης στην αξιολόγηση, ενώ όσον αφορά τους Περιφερειακούς Διευθυντές, προωθείται ρύθμιση για την απορρόφησή τους σε άλλες θέσεις, με τη λήξη του αξιώματός τους.
Στην ποσόστωση, αναφέρθηκε η Γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαρία Κουτσούκου, διαβάζοντας το σχετικό Νόμο, εξηγώντας πως τα ποσοστά αυτά θα οδηγήσουν στην απόλυση το 50% περίπου των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αυτή - σημείωσε η Άβα Βαγγελάτου, μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών - ότι θα γίνει από διευθυντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών και θα κληθούν να κρίνουν τους συναδέλφους τους, για τους οποίους δια Νόμου έχει απαγορευτεί η εκπαιδευτική άδεια. «Θα είστε συνυπεύθυνοι για τις απολύσεις των συναδέλφων», είπε η Ευγενία Αραπακοπούλου, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, θυμίζοντας στους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, πως, προσλήφθηκαν στα σχολεία αξιοκρατικά και όχι με «μέσο». Ανάλογή ήταν η τοποθέτηση και του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Λάζαρου Ασμή, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν, θυμίζοντας πως η αξιολόγηση είναι βάρβαρη διαδικασία και οι διευθυντές θα είναι αυτοί που θα κληθούν να «καρφώσουν το μαχαίρι» στους συναδέλφους, ενώ η Αλεξία Λιάγκουρα, αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ σημείωσε πως το υπουργείο «τρέχει» την αξιολόγηση, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ και δεν δίνει δεκάρα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, στα οποία, κλείνει τρίμηνο και κάποια μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί ούτε για μια ώρα.

«Δημιουργείτε συνθήκες εκβιασμού»
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, η Σχολική Σύμβουλος κα Βασιλειάδου, δε θέλησε να απαντήσει και ζήτησε απλά την αποχώρηση των μελών της ΕΛΜΕ Ηλείας, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Ο κ. Γιαννόπουλος, συνέχισε να καλεί τους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν ζητώντας από την κα Βασιλειάδου να σταματήσει τη διαδικασία, όπως έκανε η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζωή Βουρλούμη, σεβόμενη - όπως είπε - τους θεσμούς και το σύλλογο.  Η κα Βασιλειάδου επέμεινε στην αρχική της θέση, ζητώντας την αποχώρησε και κατηγόρησε τον κ.Γιαννόπουλος ότι επιζητά την όξυνση και δημιουργεί συνθήκες εκβιασμού στους διευθυντές.
Τελικά, οι διευθυντές ζήτησαν την αναβολή της διαδικασίας και αποχώρησαν.
Συνεχίζουμε τον αγώνα
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος, με τη λήξη της διαδικασίας, έκανε λόγο για «Αρμαγεδώνα στην εκπαίδευση» και σχολίασε «…Θεωρούμε ότι αυτού του είδους η διαδικασία βάλει ξεκάθαρα εις βάρος των εκπαιδευτικών. Οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε μια διαδικασία χειραγώγησης και – λόγω της διασύνδεσης του μισθολογίου με την διαδικασία της αξιολόγησης – σε μια κατάσταση που θα οδηγήσει σταδιακά, ακόμα και στις απολύσεις. Αυτή η αξιολόγηση, που τη λέμε χειραγώγηση, θέλει να δημιουργήσει εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθουν σε ότι ακριβώς κάθε φορά η κεντρική εξουσία επιφυλάσσει γι’ αυτούς και κατ’ επέκταση για τα παιδιά». Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «Είμαστε εδώ και θα είμαστε σε κάθε διαδικασία προαξιολογική που θα εισάγουν την αξιολόγηση στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό από το νέος έτος», καλώντας και τα υπόλοιπα σωματεία του δημοσίου τομέα, σ’ ένα αγώνα προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την προάσπιση του δημόσιου σχολείου.
Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: