Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ! Από τους πιο γερασμένους και κακοπληρωμένους είναι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί


Γερασμένο και κακοπληρωμένο είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, Europe at a Glance.
Αν και ο οργανισμός αποτελεί έναν από τα βασικά think tank για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στη χώρα μας και παγκοσμίως, δεν είναι λίγες οι φορές που στο επίπεδο των διαπιστώσεων παραθέτει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως όμως και στη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία είναι τουλάχιστον 50 ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο (30%) στις χώρες του ΟΟΣΑ. Καθώς δε, οι διορισμοί έχουν «παγώσει» ελλείψει κονδυλίων, η ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί άπιαστο στόχο για τα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του 2016 συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία. Ο μεγάλος «χαμένος» αυτής της μείωσης είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου τα κονδύλια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015 μειώνονται κατά 65.000.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι Έλληνες καθηγητές είναι από τους πιο κακοπληρωμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την κατάταξη, η οποία στηρίζεται στον αρχικό μισθό, το μισθό μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας και τον τελευταίο, η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση από το τέλος.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε δείγμα 34 χωρών, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές στις οποίες έγιναν περικοπές στους μισθούς των καθηγητών, καθώς κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες αυξήθηκαν οι απολαβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: