Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Την πόρτα εξόδου από την ΕΕ άνοιξε η Βρετανία

Την πόρτα εξόδου από την ΕΕ άνοιξε η Βρετανία

Σαράντα ένα χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην τότε ΕΟΚ, οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της καταμέτρησης. Την παράσταση προσπάθησε να κλέψει ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP με απανωτές δηλώσεις. 

Σε μια ξεχωριστή (αλλά πολύ ενδιαφέρουσα) εξέλιξη, τουλάχιστον 84 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από τον Κάμερον να μείνει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γκρίνια στο στρατόπεδο των Εργατικών για τις κακές επιδόσεις σε περιοχές με επιρροή. 

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής και ξεκαθαρίζει ότι θέλει την ΕΕ. Η Αγγλία ψήφισε έξοδο με αποτελέσματα σαρωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σαρωτικά υπέρ της ΕΕ τα αποτελέσματα στο Λονδίνο.

Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία όπως ήταν αναμενόμενοι: οι μισοί σχεδόν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά της ΕΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 350 από 382 περιφέρειες:

Leave 15.580.755 ψήφοι (52%), Remain 14.439.820 ψήφοι (48%). Συμμετοχή 72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: