Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Δ/ΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ






Α΄  Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. ΈΒΡΟΥ                   Αλεξανδρούπολη   11 -6-2017
Δήμητρας 19, Παλαιό Νοσοκομείο                           Αριθ. Πρωτ: 19    
68100  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ                                   
 ΤΗΛ. : 6976978490                                ΠΡΟΣ: Τα σχολεία της Β/θμιας   
                                                                                             Εκπ/σης της Α’ ΕΛΜΕ

e-mail: a.elme.evroy@gmail.com                              
blog: http://aelmeevr.blogspot.com                                         

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι

Πιστεύουμε ότι αυτός που μπορεί να κρίνει καλύτερα απ’ όλους έναν διευθυντή, είναι το σύνολο των συναδέλφων που ζουν καθημερινά μαζί του μέσα στο σχολείο. Είναι οι άνθρωποι που παλεύουν μαζί για την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και μπορούν να κρίνουν στην πράξη αν και κατά πόσο ένας διευθυντής έχει τις ικανότητες να διαχειριστεί με δημοκρατικό, παιδαγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα  που προκύπτουν και αν οραματίζεται μαζί με τους συναδέλφους ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο και πως αυτό το υλοποιεί.

Είναι δεδομένο ότι μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. το Υπουργείο Παιδείας υπαναχώρησε από τη θέση της επιλογής διευθυντών σχολείων από το σύλλογο διδασκόντων. Αυτό θεωρούμε ότι ήταν μια αρνητική εξέλιξη μια και η έκφραση του συλλόγου είναι πλέον γνωμοδοτική (αφήνοντας μάλιστα απ’ έξω τους αναπληρωτές καθηγητές λες και δεν είναι οργανικό κομμάτι του κάθε σχολείου) ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει την «αμαρτωλή» συνέντευξη.
Παρά το γνωμοδοτικό όμως χαρακτήρα της έκφρασης του Συλλόγου, αν και είναι προφανές ότι απέχει πολύ από τις διεκδικήσεις μας, έχει βασικά χαρακτηριστικά τη μυστικότητα και την ανωνυμία και έχει τόση σχέση με την «αξιολόγηση», όσο θα είχε και η ψηφοφορία.
Αν παραμείνουμε θεατές στην επιλογή διευθυντών απέχοντας από συλλογικές διαδικασίες  βάσης θα κυριαρχήσουν υποκειμενικά και πελατειακά κριτήρια έξω από τη θέληση του κλάδου και το θεωρούμε πολύ χειρότερη εξέλιξη. Αντίθετα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες δημοκρατικής και συλλογικής έκφρασης σε συνεργασία με τους εκπροσώπους μας μέσα στα ΠΥΣΔΕ, παλεύοντας ταυτόχρονα και διεκδικώντας να αναβαθμιστεί η γνώμη των Συλλόγων.
Πιστεύουμε ότι ο κλάδος οφείλει να αξιοποιήσει έστω και αυτήν την περιορισμένη δυνατότητα που έχει πλέον ο Σύλλογος, με την δέσμευση όλων των αιρετών συναδέλφων ότι θα υποστηρίξουν τις κρίσεις των Συλλόγων.  Ότι θα λάβουν υπόψη τους τη γνώμη των εκπαιδευτικών για την επιλογή των διευθυντών και θα την μετατρέψουν  σε ανάλογη μοριοδότηση. Το όχημα της συνέντευξης που ήταν εργαλείο χειραγώγησης να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή της δημοκρατικής επιλογής των συναδέλφων.
Καλούμε τους αιρετούς σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ να ενεργοποιήσουμε όλες τις συλλογικές διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η γνώμη του κλάδου. Καλούμε επίσης, όλα τα μέλη του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ να σεβαστούν τις απόψεις των Συλλόγων.
Ο δρόμος για ένα καλύτερο σχολείο περνάει μέσα από τις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και είναι ένας αγώνας συνεχής, μία υπόθεση όλων μας.


                                                                               Το  ΔΣ  της Α’ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: