Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

16 Οκτωβρίου 1968 - Σεπτέμβρης 2017 : Φωτογραφίες ορόσημο


Μια φωτογραφία ορόσημο του αγώνα των Αφροαμερικανών κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μεξικό οι αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους, φορώντας ένα μαύρο γάντι, κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. 

Ως συνέπεια, οι Σμιθ και Κάρλος αποπέμφθηκαν μεταξύ άλλων από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.


atexnos.gr

Αψήφησαν τον Τραμπ και γονάτισαν στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ


Περίπου 25 παίκτες των Jacksonville Jaguars και των Baltimore Ravens, αν και κανείς λευκός, γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, αψηφώντας την οδηγία του πλανητάρχη, "να απολυθούν από τις ομάδες τους" όσοι δεν σταθούν όρθιοι.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι οι φίλαθλοι "πρέπει να αρνούνται να πηγαίνουν στους αγώνες, μέχρι οι παίκτες να σταματήσουν να δείχνουν ασέβεια προς τη σημαία και τη χώρα", ωστόσο η πρόταση αυτή βρήκε αρκετούς αντιδρώντες στο Λονδίνο.
Η γονατιστή στάση κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου επελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον quarterback των San Francisco 49ers, Κόλιν Κάπερνικ, ως ένδειξη συμπαράστασης στο κίνημα "Black Lives Matter" και εναντίωσης στην αστυνομική και όχι μόνο βία κατά των μαύρων, αλλά και γενικά των διακρίσεων.
Ο Κάπερνικ κατακρίθηκε σφόδρα εκείνη την περίοδο, ωστόσο αρκετοί αθλητές του NFL και άλλων αθλημάτων άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά του. Οι επικριτές τους υποστήριζαν ότι μία τέτοια στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αποτελεί ασέβεια και προσβολή προς την πατρίδα.
http://www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: