Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή

Συντάκτης: efsyn.gr

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του συγκατηγορουμένου της, Περικλή, στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας. Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων υπήρξε ένταση εντός του δικαστηρίου ενώ χρειάστηκε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν εκεί.
Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.
Αρχικά ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Τόνισε πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη». Επίσης, υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον». Τέλος είπε, ότι η αίτηση της 29χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.
Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή, λέγοντας: «Βεβαίως αυτοί οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της θλίψεως αφού πρέπει να εκτίσουν την ποινή που τους επεβλήθη. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, υπάρχει η εμπλοκή τους που εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που δεν μπορεί να αναιρεθεί». 
«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε  με την ίδια πίστη την προσπάθεια για να αποδοθεί η Ηριάννα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία», η πρώτη δήλωση του συνηγόρου της, Θ. Μαντά. 

Αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης 

«Κάνω έκκληση στο δικαστήριο σας με γενναιότητα ψυχής να δεχθεί την αίτησή μας και να αναστείλει, ανοίγοντας με την απόφασή του στην Ηριάννα, όχι μια πόρτα στην κοινωνία αλλά μία πόρτα στη ζωή» με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, σε μια αγόρευση που δονούνταν από την «πίστη μας στην αθωότητα και τη γνώμη μας».
Ο κ. Μαντάς εξήγησε διεξοδικά γιατί συνιστά βλάβη ο διαχωρισμός της Ηριάννας από τη σχολή της αφού «από αύριο μπορεί να πάει εκεί ή να βρεθεί εκτός πίνακα μοριοδότησης, γεγονός που αποτελεί βλάβη για να επιστρέψει στην κανονική της ζωή».
Συνέχισε λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ηριάννα μπορεί να διεκδικήσει εκπαιδευτική άδεια μετά από 2,5 χρόνια.
Αμφισβήτησε ευθέως τον εισαγγελέα της έδρας και αναρωτήθηκε «αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας; Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε πρωτόδικες αποφάσεις να ανατρέπονται
«Αυτή η δίκη κατέστη αφορμή για να κλονιστεί η πίστη μου στο κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης».
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε διεξοδικά στο δείγμα του DNA που ήταν ελλιπές και περιορισμένο καθώς κατέστη αδύνατο να ελεγχθεί δεύτερη φορά (ακόμα και σε διενέργεια ελέγχου αλκοτέστ λαμβάνεται και δεύτερο δείγμα, είπε).
Τέλος είπε πως από τους 15 αναγκαίους γενετικούς τύπους, μόνο εφτά βρέθηκαν με μερική συμβατότητα.
Ηριάννα: «Με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους»
«Ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου και αυτό επισφραγίζει η γνώση μου πως ό,τι έχω χτίσει καταστρέφεται», κατέθεσε νωρίτεραη Ηριάννα σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους αλλά και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης,
Η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια τόνισε επίσης: «Βρίσκομαι εδώ γνωρίζοντας τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει. Τιμωρούμαι για πράγματα που δεν έχω κάνει και χάνω όλα όσα έχω καταφέρει. Με έκριναν ένοχη για μια κοινωνική συνάντηση στην οποία δεν ήμουν παρούσα. Για τη σχέση μου με τον σύντροφό μου βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή».
Σημείωσε, δε, ότι πήγαινε με πολύ καλή πίστη στο πρώτο δικαστήριο γιατί πίστευε πραγματικά ότι «θα εισακουστεί ο επιστήμονας για το DNA. Τελικά αγνοήθηκε. Σήμερα 270 επιστήμονες αμφισβητούν το δείγμα DNA και τους αγνοούν κι αυτούς».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, και στο όνειρό της, που άρχισε να υλοποιείται πριν από 2 χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο διδασκαλείο του πανεπιστημίου, στο διδακτικό προσωπικό του οποίου ανήκει σήμερα.
«Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά», είπε η Ηριάννα, η οποία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ήταν στο πανεπιστήμιο ενώ εργαζόταν και από το σπίτι μέχρι τη 1 τη νύχτα επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της με συμμετοχή σε συνέδρια, άρθρα και επιστημονικές δημοσιεύσεις.
«Από το πουθενά έχω πέσει σε αδράνεια», σημείωσε. «Ξαφνικά απ' το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω χτίσει. Όσο εγώ απλά χάνω πράγματα οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο. Κι ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής μου, θα έχω χάσει ό,τι έχτιζα».
Η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε «έχετε σχέση με τέτοιους χώρους;» και η Ηριάννα απάντησε: «Όπλα δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω σχέση με τέτοιους χώρους και δεν σκοπεύω να αποκτήσω, με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους».
«Πάντως έχετε πολλούς φίλους βλέπουμε εδώ...», παρατήρησε η πρόεδρος, με τον συνήγορο της Ηριάννας, Θεόδ. Μαντά, να απαντάει: «Φυσικά και έχει πολύ κόσμο, είναι εδώ όλο το πανεπιστήμιο, συνάδελφοι, καθηγητές, φίλοι».
Νωρίτερα κατέθεσε ως πρώτη μάρτυρας η Σπυριδούλα Μπέλλα, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος τριμελούς επιτροπής επίβλεψης του διδακτορικού της Ηριάννας, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Διακυβεύεται η εργασία της αφού χάνει μόρια κι αυτό μεταφράζεται ότι απειλείται η εργασία και η επιβίωσή της. Είναι ένα εξαιρετικό άτομο που ανταποκρίνεται στην έννοια των ανθρωπιστικών σπουδών, με βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και πνεύμα συνεργασίας».
Η κ. Μπέλλα χαρακτήρισε την Ηριάννα εξαιρετική επιστήμονα και διδάσκουσα και τόνισε ότι «είναι αδύνατον να συνεχίσει τη δουλειά της μέσα από τη φυλακή καθώς δεν έχει πρόσβαση σε βιβλιογραφία, δεν ανατροφοδοτείται μέσω συνεδρίων, δεν κάνει επιτόπια έρευνα».
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: