Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κεκλεισμένων των θυρών, από αύριο 21/4, η δίκη της ανυπότακτης έφηβης Παλαιστίνιας


Η δίκη της έφηβης που μετατράπηκε για τους Παλαιστίνιους σε σύμβολο και ηρωίδα του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον στρατοδικείου,
παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την έφεση την οποία είχε υποβάλει η υπεράσπιση, γνωστοποίησε η δικηγόρος της τη Δευτέρα. Το κράτος δολοφόνος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει δημοσιότητα για τα εγκλήματα που κάνει, μικρά και μεγάλα.

Η Αχεντ Ταμίμι, 17 ετών, η μητέρα της Ναριμάν και η εξαδέλφη της Νουρ είναι τα κεντρικά πρόσωπα σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 συνελήφθη επειδή χαστούκισε και στη συνέχεια έσπρωχνε και κλωτσούσε ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος μία ώρα νωρίτερα είχε πυροβολήσει με πλαστική σφαίρα τον ξάδελφο της Μοχάμεντ Ταμίμι, ο οποίος μαζί με αυτήν και άλλους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες για να τους εκδιώξουν από τα εδάφη τους. Διαμαρτυρόμενη στον στρατιώτη, αυτός την απώθησε αρχικά και εκείνη τον χαστούκισε και στη συνέχεια μαζί με τη μητέρα της και την ξαδέρφη της άρχισαν να τον σπρώχνουν και να τον κλωτσάνε. Οι στρατιώτες παρέμειναν άπραγοι και δεν άσκησαν βία ούτε και συνέλαβαν κανέναν, αλλά όταν το βίντεο που παρουσίαζε την σκηνή διαδόθηκε ταχύτατα, ο ισραηλινός στρατός σε καταδρομική επιχείρηση, συνέλαβε αυτήν και την οικογένειά της καταλαβαίνοντας τη μεγάλη πολιτική σημασία της μικρής ανυπότακτης Παλαιστίνιας.
Στο στρατοδικείο 
Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέση στο σημείο καθώς το χωριό Νάμπι Σάλεχ μετατράπηκε σε θέατρο διαδηλώσεων, στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων των Παλαιστίνιων εναντίον της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ν’ αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η δίκη της έφηβης, που άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
«Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον (της διεξαγωγής) της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρώνΗ δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με την απουσία του, το δικαίωμα της Αχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», τόνισε η δικηγόρος της, Γκάμπι Λάσκι, μέσω Twitter. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη στο Ισραήλ για τους Παλαιστινίους έτσι ή αλλιώς, αλλά μια δημόσια δίκη θα αποκάλυπτε για άλλη μια φορά τα αίσχη που διεξάγει στα παλαιστινιακά εδάφη,
Η Μαριάμ Μπαργούτι, παλαιστίνια ακτιβίστρια, η οποία διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Αχεντ Ταμίμι και της μητέρας της, ανέφερε επίσης ότι η έφεση εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών απορρίφθηκε.
Για 12 κακουργήματα
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως εκδόθηκε τέτοια απόφαση.
Το στρατοδικείο κατηγορεί την Αχεντ Ταμίμι για τουλάχιστον 12 κακουργήματα, όχι μόνο για τις πράξεις της στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά και προηγούμενα γεγονότα: το ότι φέρεται να είχε πετάξει πέτρες εναντίον στρατιωτών, το ότι φέρεται να είχε προπηλακίσει και απειλήσει στρατιώτες, το ότι είχε συμμετάσχει σε «ταραχές» στο Νάμπι Σάλεχ. Με τέτοιες κατηγορίες έχουν τη δυνατότητα να φυλακίσουν το κορίτσι για δεκάδες χρόνια.
Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπόθεση Ταμίμι. Αυτοί μόνο ανησυχία εκφράζουν, τίποτα άλλο δεν τολμούν!
Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ορίζει ότι η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο «υστάτης προσφυγής» και να είναι «όσο το δυνατόν πιο σύντομη».
Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: in.gr,ΑΠΕ - ΜΠΕ

eforipediada.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: