Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Κ.Κ.Ε.













Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.:2102592213,

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 19/3/2018

Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τα προβλήματα των χιλιάδων συμβασιούχων (αναπληρωτών και ωρομισθίων) εκπαιδευτικών


Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα με βασικά αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των συμβασιούχων όπως στέγαση, σίτιση, δωρεάν μετακίνηση. Αιτήματα δίκαια, η ικανοποίησή των οποίων θα ανακουφίσει τη λειτουργία του σχολείου που στενάζει κάτω από το βάρος των τεράστιων κενών και ελλείψεων και ταυτόχρονα θα δώσει λύση στα προβλήματα που ζουν οι συμβασιούχοι (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) εκπαιδευτικοί.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο αγωνιούν για το αν, το πότε, το πού και για πόσο θα εργαστούν. Αγωνιούν μήπως αρρωστήσουν, γιατί έχουν δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια 15 ημερών, όριο το οποίο φέρνει τις εκπαιδευτικούς που θέλουν να γίνουν μητέρες μπροστά σε δίλημμα (πρόσφατο παράδειγμα της εκπαιδευτικού με επαπειλούμενη κύηση στην Κοζάνη). Τις περισσότερες φορές δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα 840 ευρώ μισθό, ενώ επιπλέον αγωνιούν για το αν θα εξασφαλίσουν τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας για τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες ανεργίας.

Τα χρόνια αυτά έχουν φύγει στη σύνταξη περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, παράλληλα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο πάνω από 23.000 συμβασιούχοι για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία, παραμένοντας και πάλι χιλιάδες κενά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι είτε έξω από τη δημόσια ειδική αγωγή, είτε παραμένουν αβοήθητα, τα τμήματα είναι 25άρια και 28άρια. Κανένα σχολείο δε λειτουργεί πλήρως για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί οι προσλήψεις αναπληρωτών δε γίνονται σε μία φάση, ώστε την 1η Σεπτέμβρη να είναι όλοι στη θέση τους, αλλά σταδιακά και επιπλέον όσα κενά προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, λόγω αναρρωτικών αδειών, σπάνια αναπληρώνονται.

Αυτή η κατάσταση τσακίζει τα σχολεία και τη ζωή χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χτυπάει το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

1. Να μονιμοποιηθούν άμεσα, ώστε να είναι στη θέση τους την 1η Σεπτέμβρη του 2018 οι 25.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην εκπαίδευση καλύπτοντας κενά.

2. Να εξισωθούν τα δικαιώματα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με των μονίμων. Να εξισωθούν όλες οι άδειες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με την εξασφάλιση στέγασης, δωρεάν σίτισης, πάσο για μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Βουλευτής Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: